Mette har deltaget på Spartas begynderhold

Posted

Tre gange om året arrangerer Sparta et helt særligt 5 km-løb. Deltagerne kommer i mål med armene over hovedet og med en helt særlig historie.

I september mødte 90 personer op i Idrætshuset på Østerbro. Mænd, kvinder, unge, ældre, studerende, pensionister. Ikke løbere, hvis man spørger dem selv.

Usikkerheden og nervøsiteten præger gruppen, der er trukket i løbetøjet, men som langtfra føler sig som løbere. Nogle kommer for at tabe sig, andre for det sociale. Andre vil bare gerne løbe.

En aktiv beslutning

Fælles for dem er, at de er kommet, fordi de har taget en aktiv beslutning. En beslutning om at komme i gang med at løbe.

Foran dem ligger nu to måneder på Spartas begynderhold – en udfordring, der for mange af dem virker uoverskuelig og måske lidt skræmmende, når man er usikker på ens egen fysiske formåen.

Træningen og en ny livsstil er startet.

Lige meget hvad, er vi stolte af jer

I sidste uge kunne 50 af dem endelig strække armene i vejret. Efter to måneder på Spartas begynderhold har de nu nået målet. De har nu gennemført 5 km i deres eget løbetempo, og det er kæmpestor sejr, fortæller Rikke Monefeldt Jeberg, der er træner på begynderholdet:

“Det er med armene i vejret, når de kommer i mål efter de 5 km. Opløbsstrækning er på Øster Alle. Det er godt nok på fortovet, men det er lige meget.”

“De er lykkelige. Og nogle af dem har lidt for mange kilo, men vi siger bare til dem, at lige meget hvad, er vi stolte af jer. Det er lige meget hvilken tid, de løber på,”

Den langsommeste, fortæller Rikke, kom i mål på 47 minutter. Men hun kom med, og hun blev klappet i mål. En af trænerne løber altid med tilbage og pepper de sidste hele vejen i mål.  “Det var meget rørende,” lyder det fra Rikke, der har været træner på holdet i flere år.

Man kan godt gemme sig lidt

Ifølge Rikke selv er hun nærmest blevet lidt en psykolog på holdet, griner hun. Mange af dem møder nemlig op og er lidt usikre på, om de nu også kan løbe. Nogle føler endda, at de skal træne sig op til at kunne være med på begynderholdet, men det er absolut ikke nødvendigt, finder de hurtigt ud af.

“Mange tror jeg er lidt nervøse i starten. Kan jeg klare det? Kommer jeg til at ligge bagerst? Det funder de hurtigt ud af, at det er fuldstændigt lige meget. Vi løber aldrig hurtigere, end at vi kan snakke lidt, mens vi løber. Det er også det, det handler om; vi skal have det trygt og godt. Derfor er det rigtigt vigtigt, at skriver, at vi er mange på det her hold. Man kan godt gemme sig lidt, indtil man er tryg ved det,” forklarer Rikke.

Nøglen til succes

Selvom der falder en del fra undervejs, har Spartas begynderhold aldrig været mere populære. 130 tilmeldte sig, 90 mødte op, og hele 50 gennemførte. Det er flot, forsikrer Rikke, og ved godt, hvad nøglen til succes er:

“Vi får rigtigt meget ros, og deltagerne siger, at det har været så fantastisk. Vi fortæller dem – på den gode måde – at du kan sgu godt! Vi pacer dem der, hvor de er,” forklarer Rikke.

Træn i Sparta: Vælg mellem 20 forskellige hold

Det sociale fejres

Efter afslutningsløbet fejrer holdet sammen, at de har klaret “testen”. Der drikkes bobler, Dorte bager små flødeskumsfyldte medaljer med blå glasur, og alle får et flot, håndskrevet diplom med hjem.

Det sociale er nemlig vigtigt, er Rikke ikke i tvivl om:

“Nogle vil bare gerne løbe, nogle vil tabe sig, og nogle kommer for det sociale. Vi synes, det er dejligt at løbe, men vi har også et rigtigt godt venskab, og vi hygger os. Jeg tror, der kommer nogle venskaber ud af det, det er jeg slet ikke i tvivl om.”

Kom med på næste begynderhold

Næste begynderhold i Sparta starter op den 30. januar. Så kan man lige spise færdig og så ellers komme i gang.

Det koster 220 kr. for at deltage i forløbet, som varer cirka to måneder.

Læs mere om Spartas begynderhold

Nyhedsbrev

Få rabatter, inspiration og viden om løb 1-2 gange om måneden og deltag den månedlige lodtrækning om gavekort til vores løb.

KOMMENDE LØB

Mini Marathon
1 og 2 km familieløb og børneløb – Lørdag den 15. maj 2021 kl. 11.00 - 14.30

Se alle løb