Historie

En klub for alle

Historien om Sparta Atletik og Motion er en fortælling om op- og nedture, sammenhold og splittelse, store sejre og skuffelser. Kort sagt; historien om en dansk forening, der med hårdt arbejde og dedikerede medlemmer har domineret den danske atletikverden siden midten af 1980’erne.

Grundstenen til Sparta blev lagt i foråret 1898, hvor de to Østerbroforeninger Idrætsklubben Sparta og Østerbros Athletik- og Bokseklub blev enige om at lægge de to klubber sammen. Den formelle beslutning blev truffet på en ekstraordinær generalforsamling 7. november samme år, og dagen efter blev de to klubber samlet som Atletik- og Bokseklubben Sparta.

Foreningen favnede bredt. Fra dag 1 kunne medlemmerne dyste i brydning, boksning, køllesving, atletik og vægtøvelser, men allerede i sommeren 1899 blev også svømning en del af Sparta-familien. Træningsstedet var gymnastiksalen på Østerbrogade 41, men om sommeren foregik meget af træningen i området, hvor den nuværende Fælledpark ligger samt Øster Allé og Lyngbyvejen.

Hurtigt begyndte Spartas medlemmer at markere sig med danske mesterskaber på stribe samt deltagelse og medaljer ved både europa- og verdensmesterskaber samt De Olympiske Lege. For eksempel vandt bokseren Godtfred Johansen OL sølv i 1920, mens Knud Gleie satte verdensrekord i svømmebassinet.

Også Spartas atletikfolk stod for medaljerne både internationalt og nationalt. For eksempel vandt klubben med blandt andre Helmuth Duholm på holdet den danske mesterrække i 1957. Duholm var en fast del af Spartas mandskab, hvor han var på førsteholdet 100 gange i træk. En rekord, der stadig står i dag. At Duholm satte Sparta på verdenskortet vidner hans fire diskos-verdensmesterskaber i veteran-klassen om.

Atletikkens elevatorhold

Glæden efter sejren i 1957 holdt dog kun kort, for allerede året efter rykkede Sparta ned i atletikkens næstbedste række. Nedrykningen var symptomatisk for Sparta: Klubben var et elevatorhold med store sejre og nederlag.

Kimen til Spartas nuværende høje sportslige niveau blev lagt i begyndelsen af 1970’erne, hvor klubben fik den tidligere polske OL-deltager Boguslaw ”Bogdan” Gierajewski til cheftræner. Med polsk ekspertise (nogle vil sige ”kæft, trit og retning”) satte Bogdan Spartas træning i system og skabte kulturen, der i dag gennemsyrer Spartas eliteafdeling. En kultur, der har sikret, at Spartas herrer hvert år siden 1984 (bortset fra en enkelt svipser i 1985) har vundet Danmarksturneringen i atletik. Hos kvinderne stemplede Sparta ind med en sejr i 1981, og har siden 1998 siddet solidt på tronen.

En klub for både bredde og elite

Da Atletik- og Bokseklubben Sparta blev stiftet, var formålet at skabe en fælles forening, men langsomt gled sportsgrenene fra hinanden, så der i stedet for én idrætsklub blot var flere foreninger, der delte navn. I midten af 1970’erne tog medlemmerne konsekvensen og opløste det oprindelige Sparta i fire selvstændige foreninger. I dag eksisterer kun bokseklubben Sparta og Sparta Atletik og Motion.

I dag er Sparta Atletik og Motion en non-profit atletik- og løbeklub, som arbejder for at skabe sammenhold gennem idræt. Gennem årene har vores nuværende 1.800 medlemmer hjulpet til, at vi i dag er den mest vindende danske idrætsklub i historien. Inden for atletikken samarbejder vi med både folkeskole og gymnasium, og vi er stolte af at have en meget populær børne- og ungdomsafdeling.

Vores vision er, at udvikle talentfulde atleter, der kan nå helt til tops blandt verdenseliten og vinde olympiske medaljer. Samtidig ønsker vi at få flere ud at motionere.

For at få flere danskere til at dyrke motion arrangerer vi hvert år flere store idrætsbegivenheder – alt fra Telenor Copenhagen Marathon over CPH Half til DHL Stafetten. At vi er gode til at få både danskere og udlændinge til at få sved på panden vidner de mange deltagere om. I 2015 havde vi over 180.000 deltagere til vores løb i København, hvilket gør os til en af verdens største løbsarrangører. Til de mange events får vi hjælp af frivillige fra en lang række foreninger og organisationer, som vi på den måde støtter med over 1 million kroner om året.