Posted

Skader, ustruktureret træning og krævende arbejdstider – bedste danske kvinde ved Copenhagen Half Marathon, Anna Holm Baumeister, har efterladt det hele bag sig i kampen for det bedst mulige resultat ved OL i Rio.

Af Søren Frandsen

»Hvad har jeg lavet indtil nu?« tænker Anna Holm Baumeister, mens løbeskoene rytmisk slår ned i banen på Østerbro Stadion. Året er 2006, og den 18-årige bornholmer er lige flyttet til København. Foran hende løber de nye træningskammerater, og de har taget syvmilestøvlerne på.

»Jeg fik et chok over, hvor meget de andre trænede, og hvor hårdt de skubbede til den på intervallerne,« lyder det ti år senere.

Anna Holm Baumeister var ellers et navn på banen: Siden ungdomsårene havde hun hevet medaljer hjem, hun var en del af Team Danmark og to år tidligere havde hun sammen med blandt andre 800 meter-løberen Andreas Bube og hækkeløberen Sara Slott Petersen deltaget ved ungdoms-OL i Paris.

Derfor spørgsmålet: »Hvad har jeg lavet indtil nu?«

Sine forældres datter

Løb er en del af Anna Holm Baumeisters dna. Bogstaveligt talt. Hun er datter af Mette Holm Hansen og Henrik Jørgensen, der begge kunne løbe solen sort og efterlade konkurrenterne hostende i støvet. Begge har deltaget i store internationale mesterskaber, og med sin sejr i 1988-udgaven af prestigeløbet London Marathon har Henrik Jørgensen skrevet sig ind i historiebøgerne.

At Anna skulle samme vej, lå i kortene fra barnsben. Når forældrene løb, cyklede hun ved siden af, og da hun blev ældre, begyndte hun at løbe med først sin mor, siden med sin far. Henrik Jørgensen har for øvrigt altid sagt, at han stopper den dag, at Anna kan løbe fra ham. Men selv om han stadig løber omkring 100 kilometer om ugen, afviser han kategorisk at stille op i en officiel konkurrence mod sin datter: »Jeg er ellers ret sikker på, at jeg kan tage ham,« siger Anna Holm Baumeister.

Naturtalent

At hun var et talent, viste Anna Holm Baumeister hurtigt, og med hendes egne ord blev elitelivet stille og roligt en del af hendes liv. Og frem til hun var 15-16 år gammel, kom resultaterne som en leg.

»At rejse rundt i Europa og være sammen med andre unge på min egen alder var vildt sjovt. Jeg trænede, men egentlig ikke ret vildt og ikke specielt struktureret,« siger Holm Baumeister.

Træningen blev i stedet taget fra dag til dag med forældrene.

Danish athlete Anna Baumeister, pictured by the lakes in Copenhagen

»Vi trænede selvfølgelig intervaller, men primært løb vi mange rolige kilometer. Vi hyggede os, og set i bakspejlet kan jeg se, at mine forældre passede på mig i stedet for at pace mig frem.«

De første år efter at Anna Holm Baumeister var rykket til København, stod hun selv for sin træning – med forældrene på sidelinjen.

»Men du ved vel godt, hvor meget man har lyst til at lytte til sine forældre,« lyder det med et grin.

Det betød, at den ugentlige træningsmængde på 120-130 kilometer blev ustruktureret, hvilket frustrerede hendes mand, den tyske løber Thorsten Baumeister. Han mente, at hun kunne blive meget bedre, hvis træningen blev sat i faste rammer.

I første omgang forsøgte Hr. Baumeister at være Fru Baumeisters træner, men:

»Det gik op i hat og briller. Jeg var ved at flå hovedet af ham, for han skulle under ingen omstændigheder bestemme over min træning,« lyder det med et grin.

Jernmangel og skader

Men inden vi kommer til løsningen på problemet, skal vi se på Anna og hendes krop. Gennem flere år kæmpede hun med jernmangel, der særligt i de sene teenageår satte en stopper for hendes udvikling. At skaderne samtidig stod i kø, satte hende yderligere tilbage.

Gennem omveje hørte Anna om Claus Hechmann, der var Spartas elitetræner. Mere interessant var, at hans træningsfilosofi var i tråd med den måde, som Mette Holm Hansen og Henrik Jørgensen havde lært deres datter at træne efter: Mange lange og rolige kilometer.

Et hurtigt opkald betød derfor, at Anna Holm Baumeister i 2013 fik sin første rigtige træner.

Danish athlete Anna Baumeister, pictured by the lakes in Copenhagen

»Jeg har endelig fået styr på min træning, og jeg føler, at jeg hele tiden bliver stærkere. Jeg stoler 100 procent på Claus,« siger Anna Holm Baumeister.

At tilliden går den anden vej er åbenbar, for i foråret blev Anna Holm Baumeister ansat som kommunikationsansvarlig i Hechmann Running.

Det nye job har løftet Baumeisters niveau.

»At min træner også er min chef, giver mig bedre træningsforhold, end jeg turde drømme om. Tidligere passede jeg mit arbejde og tilpassede træningen til arbejdet. I dag er det omvendt: Træningen er nummer 1. Jeg arbejder det samme antal timer, men nu styrer jeg selv mine arbejdstider, så hvis træningen har været hård, snupper jeg en lur,« lyder det tilfredst.

Direkte til Rio

Samarbejdet mellem træner og elev, chef og ansat, fungerer så godt, at Anna Holm Baumeister ved Frankfurt Marathon i oktober 2015 kvalificerede sig direkte til OL i Rio.

Hun er dog ikke meget for at sætte tal på sine OL-ambitioner:

»Det bedste, jeg kan gøre, er at holde fast og levere det bedste resultat, som min form og niveau rækker til.«

Derimod vil hun gerne tale om, hvor hun skal sætte ind, så hun kan levere det bedst mulige resultat:

»Jeg kommer fra banen, så jeg har masser af fart i kroppen. For at levere ved OL skal jeg blive mere udholdende, så jeg kan holde hastigheden i længere tid. Jeg har kun gennemført to maratonløb, så jeg har stadig meget at rykke i forhold til distancen. Men jeg bliver hele tiden stærkere,« siger Anna Holm Baumeister.

Danish athlete Anna Baumeister, pictured by the lakes in Copenhagen Danish athlete Anna Baumeister, pictured by the lakes in Copenhagen Danish athlete Anna Baumeister, pictured by the lakes in Copenhagen

Nyhedsbrev

Få rabatter, inspiration og viden om løb 1-2 gange om måneden og deltag den månedlige lodtrækning om gavekort til vores løb.

KOMMENDE LØB

Nike Marathontest 2
15 km - Søndag den 1. marts kl. 9.30
Pris: kr. 170,-
Tilbud: Nike Marathontest 2+3 = kr. 275 (spar 105,-)

Nike Marathontest 3
21,1 km - Søndag den 5. april kl. 9.30
Pris: kr. 210,-
Tilbud: Nike Marathontest 2+3 = kr. 275 (spar 95,-)


Wings for Life App Run
Løb så langt du kan, for dem der ikke kan
Søndag den 3. maj kl. 13.00 - 16.00
Inkl. gratis T-shirt til de 200 første tilmeldte

Breakfast Run i Tivoli
30 minutters velgørenhedsløb i Tivoli - lørdag 16. maj kl. 10.00
Løb for at støtte Børnecancerfonden - maks. 500 pladser

Se alle løb