Posted

I år er det 20 år siden, at Marathon Sport åbnede dørene til den første butik på Østerbrogade. Det er en historie om partnerskab, om at turde tage skridtet og gøre sin hobby til sin levevej – og om at glæde sig til at gå på arbejde hver morgen.

Ideen til Marathon Sport opstod til en fødselsdag i Frederiksberg Have i sommeren 1995. Per Søndergaard havde løbet en del for sjov i firserne, men det blev mere seriøst, da han meldte sig ind i Sparta den 1. januar 1992. Herefter lokkede han sin ven, Lars Christensen, til at gøre det samme, og det skulle alt sammen få stor betydning for projekt Marathon Sport.

I tiden omkring sommerdagen i Frederiksberg Have var Per ansat i et amerikansk elevatorfirma, hvor han kedede sig noget så grusomt:

Jeg tænkte meget over, om dette arbejdsliv foran skærmen virkelig skulle vare ved i det uendelige. Jeg tror, at mange mennesker sidder i samme situation – med et arbejde, der ikke rigtigt siger dem noget. Og hvad gør man så? Ja … jeg var jo helt besat af løbesko. Jeg kunne finde på at gå ind i en sportsforretning og stå og mærke på varerne i timevis, fortæller Per og fortsætter:

Jeg ringede til Nike for at spørge om, hvordan man forholdt sig, hvis man gerne ville åbne en løbebutik. Men svaret var både kortfattet og afvisende.

Og så er vi tilbage til sommerdagen i Frederiksberg Have, hvor Per forsigtigt indlemmer løbekammeraten Lars i drømmen om at kvitte jobbet og hoppe ud på dybt vand. Lars var fyr og flamme, og så gik planlægningen ellers i gang:

Godt lakket til cyklede vi hjem til Lars’ lejlighed på Frederiksberg og gik straks i gang med at planlægge. I de næste uger kørte vi på med fuld damp. Lars lavede en liste med ti forslag til butiksnavne, og efter en kort diskussion blev vi enige om Marathon Sport. Så jeg må ”desværre” give Lars kredit for at være ophavsmand til dette fantastiske og meget rammende navn, fortæller Per.

Lars og Per fik en aftale med banken om en kassekredit på 200.000 kr., hvis de begge kunne stille 40.000 kr. i garanti – det lykkedes heldigvis. Og efter at have talt med de fleste leverandører, manglede der bare en sidste detalje; nemlig et lejemål!

Efter en tid med søgen, stødte de på et lille lokale på Østerbrogade, hvor der lå en dametøjsforretning, hvis indehaver pludselig var blevet syg.

Da vi fik huslejekontrakten forelagt til underskrift, havde projektet endnu ikke kostet os en krone, og vi kunne stadig nå at droppe ideen. Det var noget, som rigtig mange anbefalede os; blandt andre formanden i Sparta, Niels Jørgen, som mente, at sportsbranchen var hård, og at der var for mange om buddet … Men vi lyttede ikke. I stedet skrev vi under på kontrakten, og så gik det først rigtigt op for os, at nu var det alvor, fortæller Per.

I oktober 1995 sagde Per sit job op efter kun otte måneders ansættelse, og aftalen var, at Lars skulle følge trop, når butikken kunne bære to lønninger. Indtil da skulle Lars komme ind i butikken hver eftermiddag klokken 15 og hjælpe de sidste par timer.

Jeg havde en del sko opmagasineret oppe i min lille lejlighed i Vordingborggade sidst på året, og gennem julen og nytåret 95/96 knoklede vi ”røven ud af bukserne” for at kunne holde ”grand opening” den 18. januar 1996 iført ens hvide skjorter med logo på! En STOR dag! Vi omsatte for 34.000 kr. den første dag. Hvor var det vildt. Og siden den dag er det kun gået én vej … Den rigtige!

I de første par år lukkede butikken klokken 17.20 sharp, for at Lars og Per kunne nå hen og træne i Sparta klokken 17.30. Men som tiden gik, og antallet af kunder steg omkring lukketid, måtte de indse, at åbningstiden måtte komme forud for træningen og rykkede den til klokken 18.00. Det betød så desværre, at de sidste PR-tider alle blev løbet i 1996.

Store Øjeblikke

I det sene efterår 1999 faldt de over lokalet på Rosenørns Allé, og aftalen var, at Lars skulle sige sit arbejde op og starte fuldtid i den nye butik. De skrev hurtigt under på lejekontrakten, men så på en kold vinterløbetur omkring søerne, en måned inden åbning, sprang bomben. Lars fortalte, at han gerne ville trække sig helt ud af projektet på grund af et meget spændende jobtilbud. Per var groggy i flere dage, men fik mandet sig op og kunne så småt begynde at se fordelene ved at blive ”enehersker”:

På trods af bruddet og muligheden for uvenskab, når der er penge involveret, har vi formået at holde venskabet ved lige, og Lars er i dag en af mine tætteste venner, som stadig er meget nysgerrig med, hvordan det går hans lille barn, fortæller Per om bruddet med kompagnonen.

Rosenørns Allé åbnede den 17. februar 2000, og butikken fik, ligesom den oprindelige på Østerbrogade, en flyvende start. Senere samme år kørte Tradepost ophørsudsalg i den store hjørnebutik på Østerbrogade 19, og da dette lejemål i alle fire år havde været et drømmelokale, slog Per til og flyttede butikken to lejemål tættere på Søerne, og dermed blev butiksarealet næsten fordoblet. Det var en rigtig god beslutning.

Et andet element, som har været med til at gøre Marathon Sport til den store succes, er samarbejdet med Sparta:

Startnummerudleveringen til alle Spartas løb lå i mange år hos Magasin og efter at have rendt formanden i Sparta, Niels Jørgen, på dørene i alle årene for at høre, om ikke Marathon Sport kunne overtage forpligtelsen, overgav han sig i 2001. Aftalen har løbet lige siden, og der er ingen tvivl om, at samarbejdet mellem Sparta og Marathon Sport har været en af hjørnestenene i vores succes. Stor tak til Niels Jørgen for at tro på os.

De følgende største begivenheder i Marathon Sports historie har været åbningen af Sportsfyssen i december 2006 og flytningen af den lille butik på Rosenørns Allé i september 2009 til den eftertragtede hjørnebutik på Åboulevard 1 beliggende ud til Københavns mest benyttede løberute, nemlig turen omkring Søerne.

20 år senere

Ideen med Marathon Sport har aldrig, hvor banalt og naivt det end lyder, været drømmen om at blive chef, direktør eller om at tjene kassen! Ideen med Marathon Sport har fra første dag været ønsket om at kunne stå op hver morgen og glæde sig til et arbejde, som samtidig er min hobby, og som kan give en hel masse andre mennesker glæde i hverdagen. Følelsen af at skabe noget, som andre også synes er fedt – og at være del af en gruppe dejlige, positive mennesker er det, der driver værket, slutter Per fortællingen om Marathon Sport.

I januar i år er der gået 20 år, siden Lars og Per slog dørende op til den første Marathon Sport. Det fejres blandt andet med eksklusive rabatter i de to butikker samt i Sparta Hallen, når Marathon Sport traditionen tro er parat ved startnummerudleveringen til Nike Marathontest 1 med 20-25 % rabat på Nike-produkter – og på udvalgte varer vil der være helt op til 50 % rabat.

Nyhedsbrev

Få rabatter, inspiration og viden om løb 1-2 gange om måneden og deltag den månedlige lodtrækning om gavekort til vores løb.

KOMMENDE LØB

Nike Marathontest 2
15 km - Søndag den 1. marts kl. 9.30
Pris: kr. 170,-
Tilbud: Nike Marathontest 2+3 = kr. 275 (spar 105,-)

Nike Marathontest 3
21,1 km - Søndag den 5. april kl. 9.30
Pris: kr. 210,-
Tilbud: Nike Marathontest 2+3 = kr. 275 (spar 95,-)


Wings for Life App Run
Løb så langt du kan, for dem der ikke kan
Søndag den 3. maj kl. 13.00 - 16.00
Inkl. gratis T-shirt til de 200 første tilmeldte

Breakfast Run i Tivoli
30 minutters velgørenhedsløb i Tivoli - lørdag 16. maj kl. 10.00
Løb for at støtte Børnecancerfonden - maks. 500 pladser

Se alle løb