Posted

Skift dine faste jagtmarker ud med den knasende skovbund og oplev glæden ved at udfordre dig selv i et uforudsigeligt terræn

Snart er det tid til at trække i de lange løbetights igen, men det er måske også på tide, at du prøver at løbe trail. Det er en god måde at smide variation ind dine faste løberammer og udfordre dig selv i forhold til din tur i Fælledparken eller på Østerbro.

Trailløb handler om at komme væk fra asfaltvejene og flytte løbeoplevelsen ud i grønne omgivelser. Det foregår ofte i kuperet terræn, hvor du skal kæmpe dig op ad skråninger, krydse vandløb og løbe ned af bakker.

Og så er trailløb for alle – uanset niveau.

For at blive klogere på, hvad trailløb er, og hvordan det adskiller sig fra din faste tur i Fælledparken, så har vi ringet til Spartaneren, Nikolaj Dam, der for nylig blev danmarksmester i DM Lang Trail.

”Jeg elsker, at du i højere grad skal lytte til kroppen og ikke kigge på dit pace.”

Påklædningen er vigtig, specielt når vi går en koldere tid i møde

Løb uden bekymringer

Når du løber i Fælledparken eller på Østerbro Stadion, så handler det oftest om at holde et bestemt pace, som din træningsplan dikterer. Løber du lidt for langsomt, så kan det i sidste ende blive en dårlig træning, fordi du ikke føler, at du gør det så godt, som du kan eller skal. Forventningerne til dig selv ødelægger det.

Men når du kommer ud i skoven, kan du løbe væk fra forventningsgspresset på dine skuldre, og det gør, at du kan løbe mere frit.

Når du løber trailløb, er det bare er derud af. Det handler det om at lytte til kroppen og ikke til dit ur. Du får en helt anden frihed, som du ikke nødvendigvis oplever inde i byen, og det giver nogle rigtig gode oplevelser. Og så er det bare fedt at løbe i skoven.”

For Nikolaj kan det blive helt meditativt at bevæge sig gennem skovens dybe stille ro, mens skoen blander sig med efterårets nedfaldne blade i skovbunden, og duften af skovens træer langsomt fylder dine lunger. Eller hurtigt, hvis du løber op af en bakke.

”Det er en ”ren løbeoplevelse” for mig.”

Mange af Nikolajs ture i skoven er nogle af de ture, som står klarest for ham, når han tænker tilbage på sine løbeoplevelser.

Trail er for alle uanset niveau

Selvom du ikke er den hurtigste eller den mest rutineret løber, så kan du sagtens kaste dig ud i trailløb. Der er dog nogle parametre, som du skal have for øje, når du skal ud i skoven de første gange:

  • Distancen
  • Højdemeter
  • Vejret

Er det første gang, du kaster dig ud i disciplinen, så skal du ikke tænke på, at du skal løbe ligeså langt, som du gør inde i byen. Når det går op og ned, så kommer pulsen også op i det røde felt mange gange, og det vil føles hårdt på en helt anden måde, når kroppen bruger andre muskler på at komme op af bakkerne og ned igen

Hvis det har regnet dagen før, så vil skovbunden sandsynligvis være mudret og glat. Det kan godt gøre det svært at stå ordentlig fast, og derfor skal du være forsigtig, når du laver et sving eller løber op eller ned af, så benene ikke forsvinder under dig.

Og når du først er kommet i gang, så vil du kun fortryde, at du ikke har gjort det tidligere.

”Når du løber i skoven og naturen, så har du jo mere fokus på at være til stede i nuet, og så glemmer du måske at kigge på dit ur og på dit kilometertal. Det er virkelig rart mentalt at kunne slå fra, og så er det også sundt for kroppen, da belastningen er meget mindre, når du løber i skoven end på asfalt i byen.”

Trailløb kan give nogle fantastiske oplevelser, som er værd at rejse for

Det er heldigvis nemt at komme i gang, og du skal bare til en skov. Når du er kommet derud, så søg væk fra grusvejen. Du kan eksempelvis løbe ved de forskellige mountainbikespor, men hold godt øje med rytterne!

Vi kan anbefale, at du tager ud til Hareskoven, Rude Skov eller til Furesø. Ude ved Furesø er alle stierne rigtig gode at udforske, og det er gode steder at starte med at løbe trailløb, eller hvis du er rutineret.

Derudover tilbyder vi trailtræning hver lørdag, og du er selvfølgelig mere end velkommen til en prøvetræning. Kontakt os på [email protected] for at høre nærmere.

Din huskeliste

  • Glem alt om pace – nyd turen og ha’ det sjovt
  • Glem alt om distancen – ti kilometer i Fælledparken er ikke ligeså hårdt som ti kilometer i skovens terræn
  • Undersøg området, så du ikke farer vild
  • Hav en plan for, hvor du starter og slutter

Spartaneren Nikolaj Dam blev nummer et til DM Lang trail for et par uger siden

Nyhedsbrev

Få rabatter, inspiration og viden om løb 1-2 gange om måneden og deltag den månedlige lodtrækning om gavekort til vores løb.

KOMMENDE LØB

Halloweenløb i ZOO
Et (u)hyggeligt familie-Halloweenløb i Københavns ZOO
Søndag den 30. oktober kl. 9.00
Inkl. gratis éntré til ZOO

Nytårsløbet ’22
Lørdag den 31. december på Østerbro
Distancer fra 2 km børneløb til 5, 10 og halvmaraton
Gratis for medlemmer af 'Sparta Klassisk'

Copenhagen Marathon ’23
42,195 km - Søndag den 14. maj 2023 kl. 9.30
Et certificeret World Athletics Road Race Label-event
Gratis for medlemmer af 'Sparta Klassisk'

Se alle løb