OL-drømmen går i opfyldelse for Sparta-kvinder

Katrine Koch Jacobsen, Ida Karstoft og Lisa Brix Pedersen klarede nåleøjet og er klar til at repræsentere Danmark og Sparta ved OL i Paris.

Fotos: DECA Text og Bild

En personlig oplevelse og et minde for livet indtræffer for Spartas Katrine Koch Jacobsen, Ida Karstoft og Lisa Brix Pedersen, når de den 26. juli kan overvære en storslået åbningsceremoni ved OL i Paris på Stade de France. Vel at mærke som deltagere, der repræsenterer Danmark med sportsligt begrundet forhåbning om også selv at skabe resultater, der vil blive husket.

De ankommer hver især til den største atletikscene af alle med flere års sejre, modgang og mentale krige for at nå dertil. Vi præsenterer stolt Spartas repræsentanter i Danmarks OL-delegation herunder. Mens Lisa Brix Pedersen akkurat klarede sig ind blandt OL-deltagerne med en god sæsonafslutning, var spydkaster Arthur W. Petersen meget tæt på efter afslutningen på sin nok bedste sæson nogensinde med mesterskabsrekord til DM. Men kabalen med afbud og skader, gik lige akkurat ikke op for Arthur i denne omgang.

 

 

Katrine Koch Jacobsen

Katrine Koch Jacobsen, hammerkast

Spartas nykårede danmarksmester i hammerkast ankommer til Paris efter en særdeles stærk sæson. Allerede ved European Throwing Cup i Portugal i marts leverede Årets Atlet 2023 en kraftig påmindelse om sine muligheder på den internationale scene, da hun overrumplende tog førstepladsen.

Den 25-årige spartaner har med med en lang serie af kast over 70 meter vist overbevisende stabilitet og generelt højere niveau end nogensinde i 2024. Katrine Koch var også Danmarks største medaljehåb ved EM i Rom i juni, hvor hun blev nummer fem i finalen efter at have kvalificeret sig til finalen med det længste kast af alle. Men at blive OL-deltager som den første kvindelige, danske hammerkaster, tager oplevelsen et nøk opad på rangstigen.

“Det er kæmpestort at komme til OL og første gang for Katrine. Først og fremmest skal Katrine høste en masse erfaring. Rent sportsligt lykkedes det hende at blive nummer ni i finalen til VM i Budapest i 2023, og det er forhåbningen, at hun kan gentage den bedrift, og måske endda gøre det endnu bedre i Paris,” lyder det optimistisk fra den medrejsende landstræner og kastetræner i Sparta, Carsten Bomme.

OL bliver en af de helt store test og erfaringer for Katrine, der allerede i 2022 slog nordisk rekord ved at kaste 74,22 meter i Slovakiet, hvorefter hun i 2023 nåede til finalen ved VM i Budapest. Formår Katrine Koch at kaste op til sit allerbedste ved OL, er der således gode muligheder for dansk deltagelse i finalen.

Den indledende kvalifikation i kvindernes hammerkast på Stade de France begynder kl. 10:20 søndag den 4. august.

 

Ida Karstoft, 200 meter

Nordens hurtigste kvinde gjorde det igen i 2024. Ida Karstoft markerede ikke bare en protest mod 568 dages konkurrencepause efter mere alvorlige skader, men hun gjorde det, så det gav genlyd.  Langfredag vandt hun i Clermont i Florida på 200 meter og kvalificerede sig direkte til EM i tiden 22.94 sekunder.

Den 28-årige sprinter fra Lemvig tog sit comeback vertikalt i den rigtige retning, da hun kort efter forbedrede sin egen danske rekord på 200 meter ved at løbe 22.60 ved Tom Jones Memorial på Pearcy Beard Track i Gainesville – blot et mulehår fra direkte OL-kvalifikation.

Ida Karstoft går derfor ind til OL med visheden om, hvad hun er i stand til – også i selskab med verdens hurtigste kvinder. Men også hånd i hånd en kamp for samtidig at overkomme og tilsidesætte en achilles-skade, der igen har holdt hende fra at kunne forberede sig optimalt til OL, og som også kostede et afbud til EM i Rom for at holde OL-drømmen i live.

Alle fingre er krydsede for bronzevinderen fra EM i 2023, når der søndag den 4. august fra kl. 10:55 er indledende heat på programmet.

 

 

 

Lisa Brix

Lisa Brix, diskoskast

27-årige Lisa Brix kvalificerede sig til sit første OL ved blandt andet at levere varen, da hun vandt sit sjette danske mesterskab i Hvidovre med et kast på 59,27 meter og åbnede dermed porten til OL-byen og Stade de France.

Den danske rekordholder i diskoskast har 62,22 meter som hidtidigt klimaks fra juni 2023 og har været gennem den lange vej for at overvinde udfordrende perioder med resultater, der ikke levede op til hendes egne forventninger, men pilen peger nu i den rigtige retning.

“Det er første gang, at Lisa kvalificerer sig til OL, så det vil også for hende give en masse brugbar erfaring. Rent sportsligt lykkedes det hende i 2022 at nå EM-finalen. Det er forhåbningen, at Lisa kan gentage det og komme videre til finalen i Paris,” siger landstræner Carsten Bomme og medgiver, at vejen til Paris har givet mentale styrkeprøver:

“Hun har mødt nogle bump på vejen frem mod sæsonen, hvilket var medvirkende til, at hendes resultater i starten af sæsonen ikke var helt dér, hvor vi havde håbet. Det gjorde det sværere at opnå en OL-kvalifikation, end vi havde forventet. Men hun er kommet godt igen og har vist rigtig god form til træning og er senest også lykkes bedre i konkurrence – blandt andet med sit danske mesterskab, hvor hun havde flere kast over 59 meter,” forklarer Carsten Bomme.

Lisa Brix Pedersen har udsigt til at vise sig frem på den helt store scene fredag aften den 2. august, når hun enten kl. 18:55  eller kl. 20:20 er med i en af de to indledende kvalifikationsgrupper i diskoskast for kvinder.