European Games 2023

Sparta var stærkt repræsenteret da det danske landshold deltog i Team Championships ved European Games i Polen i dagene 20. juni til 22. juni 2023. Danmark er placeret i 2. division og kæmpede med 16 andre lande om de tre første pladser, som udløser oprykning til 1. division. Samtidig ville en placering blandt de tre lavest scorende lande medføre nedrykning.

Første dagens helt store resultat stod Lisa Brix for, med et langt kast på 59.20 m tog hun førstepladsen og  Danmarks eneste sejr ved stævnet. Lisa kastede en flot serie, hvor hendes afsluttende kast blev længst.

I hammerkast tog Katrine Koch Jacobsen en flot tredjeplads. Desværre fik hun ikke helt ramt den, så hendes længste kast på 67.10 m var lidt under hendes vanlige høje niveau.

På 400 m var Danmark repræsenteret af spartanere på både kvinde- og herresiden. Anna Øbakke Lange fik lagt virkelig godt fra land og havde nogle rigtig hurtige splittider ved både 200 m og 300 m, men desværre endte Anna med at falde på vej op ad den sidste langside. I holdkampens ånd rejste Anna sig op og løb i mål.

Gustav Lundholm Nielsen løb et virkelig godt løb og krydsede målstregen i den meget flotte tid 45.80 sek., som var ny PR med 13/100- dele. Samtidig tog Gustav fjerdepladsen i A-heatet.

Vejrforholdene var gode under stævnet, men på de længere løb, var temperaturerne til den noget varme side. Det betød, at 5000 m-løberne løb under meget varme forhold, men trods dette løb Nanna Bové helt op til sit bedste og kom i mål i sin næsthurtigste tid nogenside 15.45.21 min. og sikrede sig en stjetteplads.

I mændenes stangspring sprang Aske Petersen igen lige omkring de 5 m, da han sikrede sig en andenplads i B-gruppen med et spring på 4.90 m.

Tobias G. Larsen sluttede førstedagen af med at sikre Danmark en samlet 6. plads på 100 m med tiden 10.51 sek.

Anden dagen bød også på flere virkelig gode resultater.

På kvindernes 4×100 m var Sparta repræsenteret på de to sidste ture. Emma Beiter Bomme løb en super flot kurve og blev registreret for en tid på meget flotte 10.59 sek. Depechen gav hun videre til Klara Loessl, som grundet skader på det vante stafethold, var blevet sat på opgaven. Klara løb en flot sidste langside og sikrede derved kvindeholdet en andenplads og en sluttid på 43.89 sek. Herrernes 4×100 m, med Tobias G. Larsen, Tazana Kamanga-Dyrbak, Jacob Hvorup og Frederik Schou-Nielsen endte desværre med en tabt depeche ved førsteskifte.

På de individuelle løbedistancer blev det også til nogle meget flotte resultater. På 800 m løb Annemarie Nissen i et meget stærkt felt, hvor hun gennem løbet holdt sig til frontgruppen. Annemarie havde også kræfter til en god afslutning og hun kunne derfor løbe i mål i ny sæsonbedste på 2.01.23, tiden er samtidig hendes næsthurtigste tid nogenside.

På mændenes 400 m hæk var Danmark repræsenteret af Spartas kun 16-årige Joel von d’Ahe. Det var første gang Joel løb en konkurrence med hække på seniorhøjde. Det så dog ikke ud til at gøre den store forskel for Joel, idet han efter et meget fint gennemløb kunne krydse målstregen i 53.24 sek., som var 8/10-dele hurtigere end hans PR på juniorhække, og samtidig under U18 rekorden.

På 110 m hæk løb Andreas Christoffersen i B-heatet, her sikrede han sig en tredjeplads med tiden 14.45 sek.

I kvindernes stangspring blev det til en meget flot tredjeplads til Caroline Bonde Holm med et spring på 4.35 m, derved sikrede hun Danmark mange point til holdkonkurrencen.

Bertram Costa deltog i mændenes længdespring og kunne med et spring på 7.04 m tage en trettendeplads.

På tredje og sidste dag af stævnet kunne alle Spartas løbere krydse målstregen i ny personlig rekord. På 200 m var Emma Beiter Bomme meget stærkt løbende, og hun knuste sin tidligere PR med 29/100-dele idet hun krydsede målstregen i 23.47 sek. og derved sikrede sig den samlede sjetteplads. Jacob Hvorup løb også bedre end nogensinde før og satte med  21.23 sek. ny personlig rekord.

På kvindernes 1500 m var Sofia Thøgersen kommet i skrapt selskab. Hun fulgte dog rigtig godt med, også da tempoet blev sat op på de sidste to omgange. Med en god afslutning sikrede Sofia sig femtepladsen i tiden 4.11.08 min., som både var ny dansk U20 rekord og ny U20 lead i Europa.

Juliane Hvid holdt sig heller ikke tilbage, på 3000m forhindring løb hun den ene hurtige omgang efter den anden og selvom tempoet var meget højt, så hun ikke særlig mærket ud. Med tiden 9.36.98 skar Juliane 6½ sek. af sin nylig satte PR og sikrede sig samtidig tredjepladsen. Tiden blev derved også en forbedring af hendes egen klubrekord.

Hjemvendt fra USA var Arthur W. Petersen også klar til at repræsentere Danmark. Med et kast på 73.29 m tog han ottendepladsen i spydkast.

Stævnet sluttede af med 4x400m mix relay og her bestod det danske hold udelukkende af Spartanere. På holdet løb Joel von d’Ahe første tur, Anne Sofie Kirkegaard anden, Gustav Lundholm Nielsen tredje og Anna Øbakke Lange sidste tur.  De sluttede stævnet af med en tid på 3.24.90 min.

Samlet endte Danmark på en sjetteplads i holdkonkurrencen og er derved fortsat sikret en plads i 2. division.

Stort tillykke til alle atleterne og deres trænere med de imponerende flotte resultater.

📷 Foto: DECA TEXT&BILD og Marta Siljudottir