QnA: 8 spørgsmål til Spartas guld-vinder

Mens de fleste andre nød det dejlige sommervejr hjemme under paraplyen i Danmark, brugte Spartas Joel Frederik von d’Ahe ferien på at vinde i guld i 400 meter hæk ved European Youth Olympic Festival – også kaldet Ungdoms-OL – i Slovenien.

Og Joels vindertid på 51,79 sekunder er ikke bare ny dansk U18-rekord. Det er også den hurtigste i klassen i Europa i denne sæson, ligesom det blot er den tredje danske guldmedalje i stævnets historie.

Vi fangede Spartas 17-årige stortalent i Spartas klubhus til en snak om, hvordan det føles at være OL-guldvinder.


Hvordan havde du det, da det gik op for dig, at du havde vundet guld?
Jeg havde set, at jeg var foran de andre, og jeg rakte også armene i vejret, da jeg krydsede målstregen. Men det var alligevel lidt uvirkeligt. Et øjeblik tænkte jeg, at det måtte være en drøm, og den efterfølgende nat drømte jeg også, at jeg havde tabt. Men så vågnede jeg og kiggede på min medalje, for jeg skulle lige sikre mig, at jeg virkelig havde vundet. Faktisk tror jeg først, at det var i ugen efter, at det rigtig gik op for mig, hvad der var sket. Der er også mange, der har sagt tillykke til mig, det er jeg virkelig glad for.

Hvad gik der gennem hovedet på dig på vej over hækkene?
Man har altid en strategi, når man starter løbet. Den holder bare ikke altid, og i det indledende heat var det ikke gået så godt, fordi jeg blev for ivrig, og så kom jeg til at løbe for hurtigt. Derfor kom jeg til at tage lidt længere skridt mellem hækkene, og når man gør det, kommer man også tættere på dem. Derfor endte jeg faktisk med at ramme dem alle. Så strategien i finalen var egentlig at slappe fuldstændigt af hele vejen. Det skal selvfølgelig stadig gå stærkt, men jeg skulle virkelig tænke på at slappe af. Og så tænkte jeg ellers bare, at jeg ikke skulle ramme hækkene – og det gjorde jeg heller ikke. Det betød rigtig meget for mit løb.

Kiggede du på de andre, eller fokuserede du kun på sin egen bane?
I begyndelsen kiggede jeg på dem og kunne se, at de var langt foran. Efter 200 meter var de omkring halvandet sekund foran mig, men der blev jeg nødt til at ‘stay cool’ og tænke, at jeg nok skulle indhente dem, hvis bare jeg holdt fast i min strategi. Det var en erfaring, jeg havde med fra European Games i Polen, og det har virkelig hjulpet mig med at holde nerverne i ro og være tro mod strategien i stedet for at begynde at tonse derudaf.

Hvorfor gik lige præcis det løb så godt?
For det første var det rigtig gode forhold – 27 grader og helt vindstille. Derfor var det nemmere at holde den samme rytme mellem hækkene, for hvis der fx kommer vindstød, skal man til at korrigere. Og så var det bare et perfekt disponeret løb med en god strategi, som holdt hjem.

Hvordan forbereder du dig inden et løb?
Jeg tænker på at spise mange kulhydrater, og så lægger jeg en plan med min træner Charlotte Bomme, hvor der står, alt hvad jeg skal gøre på dagen. Og det er lige fra, hvornår jeg skal stå op, hvornår jeg skal spise morgenmad, hvad jeg skal have at spise, hvornår jeg begynder opvarmningen – og så videre. På den måde skal jeg ikke tænke over noget på dagen for konkurrencen. Når alt er planlagt, er der ikke så meget mentalt stress. Så skal jeg kun fokusere på at blive klar fysisk.

Er der noget særligt, du kan tage med fra Slovenien – udover guldmedaljen?
Det med at slappe helt af, løbe mit eget løb og ikke kigge så meget på de andre. Det fungerede virkelig godt. Og så var hele turen med de andre danske atleter bare en god oplevelse, jeg ikke vil glemme.

Hvad er næste mål?
Næste sæson må det være at komme med til VM U20 og gøre det godt der. Og på længere sigt må det være at slå Nicolai Hartlings danske rekord, som er cirka halvandet sekund væk. Så det kommer tættere og tættere på, og jeg gad virkelig godt have en senior-rekord.

Har du et godt råd til andre, som også drømmer om at vinde guld?
Så er det at komme til træning hver gang og tro på det. Og så tale med ens træner om, hvilke mål man vil opnå og lægge planer ud fra det. Fx hvornår man gerne vil toppe, og hvilke tider man gerne vil løbe. Og så ellers holde humøret højt.

Foto: Privat + Deca Text&Bild