Sandkasse-atletikhold: Læring og motorik skjult i leg

Skulle man have glemt glæden ved at bevæge kroppen, kan man bare kigge ind i Sparta Hallen om søndagen. Her er Spartas sandkasse-atletikhold nemlig i aktion hver søndag, hvor en masse tumlinger fra 2-5 år og deres forældre fylder de blå atletikbaner med spring, løb, leg, kast og glæde.

Nu er vinterholdet slut, og både de store og små deltagere gør status over, hvad
sandkasseatletikken har betydet.

”Min søn er 2,5 år, og han har været SÅ glad for holdet. Det har været den fedeste måde at brænde en masse energi af, lære at høre efter og bruge sin krop på en kontrolleret måde,” fortæller Louise Fenger, som er mor til Erik.

”Det har været helt fantastisk, at der fra trænerteamet har været så meget overskud og engagement, og der har været enormt meget plads til, at koncentrationen kan være svært at fastholde, når man er 2 år. Der har været fokus på, at det har skullet være sjovt.”

Sandkasseatletikholdet er et atletikhold på sandkasseniveau, hvor de allermindste børn og deres forældre får en sjov intro til et liv i bevægelse.

Det er Trille, der er instruktør, og hun har en god måde at møde de små ”atleter” på, fortæller en af forældrene. Trille har et program for hver gang, og der er en mening med tingene.

For Ayla på 4 år har alt været sjovt. Men især leg med faldskærm og løb med en ”pind” i hånden har været særligt sjovt.

Ayla fortæller, at de både har sprunget og kastet og leget, at vinden blæser.

”Sandkasseatletik er helt perfekt. Ayla har god energi, og her får hun brugt den og får trænet hele kroppen,” fortæller hendes mor. Men hun har også lært andre ting end de motoriske. For også tålmodigheden bliver trænet samt det at lytte og vente.

Det er Rene, far til Alfred på 4 år, enig i. Han oplever, at der er en masse motorisk læring samtidig med, at man leger.

”Børnene opdager ikke, at der er en masse læring skjult i legene. Men som forældre kan man se, at de lærer at kaste og springe rigtigt. Der er en ide med tingene,” forklarer Alfreds far.

Alfred selv beretter mest om, at han har hoppet langt, leget med faldskærm, kastet med hylere og løbet og leget på forhindringsbane. Og ikke mindst, at der er flere fra børnehaven, som går her, og det er rigtig hyggeligt.

I nogle af aktiviteterne bliver forældrene også inddraget. Og det er populært. Dels fordi de voksne også får noget motion; dels fordi man deler glæden ved bevægelse sammen med sine børn.

Det er andet år, at 6-årige Bjørk er med. Hun er nu blevet så stor, at hun kan være med på et af Spartas atletikhold.

“Jeg kan godt lide at være her. Det er fedt fordi man hygger sig og det er sjovt,” fortæller Bjørk.
“Til sandkasseatletik har jeg prøvet at kaste bold, springe længdespring. Og så kan jeg godt lide at løbe stærkt og at konkurrere.”

Bjørks far, Rasmus, fortæller, at de havde hørt om sandkasseatletik gennem en nyhedsmail fra Sparta. Han synes sandkasseatletik er godt, fordi det er vigtigt at være aktiv, få rørt sig og være en del af et fællesskab. Samtidig giver det børnene nogle gode succesoplevelser.

“Derudover lærer børnene også at vente på tur og udsætte deres egne behov lidt. Og fordi aldersgrupperne er blandede, lærer de store også at tage hensyn til de små, så alle kan være med og have det sjovt,” fortæller Rasmus.