Sparta – en del af dansk idræt i 125 år

Sparta Atletik & Løb kan i år fejre 125 års jubilæum. I den tid er klubben gået fra at være en lille idrætsforening til en af verdens største løbsarrangører. Og ambitionerne for fremtiden er tårnhøje.

Der var engang. Sådan begynder de fleste gode eventyr, og derfor vil det også være passende at indlede historien om Sparta Atletik & Løb på den måde. I år kan Sparta nemlig fejre 125 års jubilæum. På den tid er klubben vokset fra en lille idrætsforening med en cigarkasse til medlemmernes kontingenter til at være en af Danmarks største løbe- og atletikklubber – og en af verdens største løbsarrangører. Også selv om det undervejs i historien var tæt på at gå galt.

Sparta blev grundlagt som en idrætsforening i 1898. Dengang kunne man både dyrke atletik, brydning, boksning og svømning i klubben, ligesom man kunne dygtiggøre sig inden for stolte OL-discipliner som køllesving og tovtrækning. Fællesskabet varede frem til begyndelsen af 1970’erne. Her blev idrætsforeningen opløst i fire forskellige klubber, hvoraf kun Sparta Atletik & Løb samt bokseklubben eksisterer i dag. Det var dog tæt på, at historien om atletikklubben Sparta også havde fået en alt for tidlig slutning.

“Medlemstallet faldt og faldt, og i 1972 var vi helt nede på 90 medlemmer. Det gavnede ikke ligefrem den økonomiske situation, der mildest talt så kulsort ud,” fortæller klubbens tidligere formand, Niels Jørgen Holdt og fortsætter:

“Men i 1973 vendte bøtten. Her fandt klubbens atletikleder, Heinrich Duholm, nemlig på at lave et fast månedligt motionsløb omkring Bagsværd Sø. Og det var et stort hit – både hos løberne og i pengekassen.”

Langsomt begyndte klubben at rejse sig fra asken. I 1980 føjede man et maraton til porteføljen, nemlig Wonderful Copenhagen Marathon. Det var det første maratonløb i Danmark og et af de første rigtige storbyløb i landet. Dengang løb man fra Indre By og ud på Amager – over Knippelsbro – og ved løbet i 1981 gik broen op tre gange. Det betød, at løberne måtte stoppe op, hvilket naturligvis ikke var så godt, men til gengæld lærte klubben noget om byløb, og det skete aldrig igen.

Sparta, byen og borgerne
I dag har Sparta udviklet sig til en af verdens største løbsarrangører med en lang række løb på programmet. Samtidig har klubben rundet 1.600 medlemmer, hvilket er lidt af et spring fra de 90 medlemmer i 1972, hvor klubben var ved at dreje nøglen om. Det er dog ikke noget, som får Sparta til at sætte farten ned. Spørger man klubbens administrerende direktør Dorte Vibjerg, er klubben nemlig først ved at være varmet op.

“Vi ser ind i nogle spændende år, hvor vi kommer til at vækste – både når det kommer til medlemmer, ansatte og de fysiske rammer. Vores ambition er at fortsætte med at udvikle nye tilbud og imødekomme de ventelister, vi især har på børnesiden. Samtidig skal vi blive ved med at byde ind på store events, der ikke er vores egne, ligesom vi har gjort med broløbet til Sverige 2025 og VM i halvmaraton i 2026,” fortæller Dorte Vibjerg, som er glad for den opbakning, Sparta bliver mødt af fra borgere, kommune og erhvervsliv.

“I hele den rejse, klubben har været på, er vi kommet meget tættere på byen. Jeg synes virkelig, at alle har fået øjnene op for den værdi, vi er med til at skabe – både som forening med tilbud til børn og unge, men også i forhold til den turisme, vi trækker til hovedstaden med vores løb og atletikstævner. Og vi har nogle store projekter på tegnebrættet, så det er en spændende tid, vi går i møde.”

Sparta Atletik & Løb fejrer de 125 år med et festligt Jubilæumsløb lørdag den 11. november, hvor alle kan deltage på distancerne One Mile, 5 kilometer og 10 kilometer. Til løbet vil der selvfølgelig blive serveret fødselsdagskage, og alle deltagere får jubilæums-buff.

Se mere om Jubilæumsløbet og tilmeld dig her


Fakta

  • Sparta Atletik & Løb er en af Danmarks største atletik- og løbeklubber og en af verdens største løbsarrangører.
  • Sparta Atletik & Løb står bag eksempelvis Copenhagen Athletics Games, Copenhagen Marathon, CPH Half, DHL Stafetten Kbh, Nike Spring Run og Nytårsløbet
  • Sparta Atletik & Løb er også teknisk afvikler på løb som fx Royal Run, ligesom man stod for afviklingen af Tour de France i København i 2022.