Træn op til at kunne løbe 5 km med Sparta

5 km kan virke som en længere distance for mange. Med et skræddersyet program og nogle gode råd guider Sparta dig sikkert gennem træningsforløbet.

Nedenfor har vi samlet 5 af vores bedste tips og et gratis træningsprogram til dig, der vil i gang med at løbe.

1. En rolig start

For at få en succesoplevelse med løb, kræver det, at du kan gennemføre dagens træning fra dit løbeprogram.

Derfor er det vigtigt, at du starter rolig. Dette er både med til at opretholde motivationen og forebygge eventuelle skader i forløbet. Du undgår skader, fordi du lader kroppen udvikle sig i et fornuftigt tempo. Muskler forbedrer sig væsentligt hurtigere end væv og sener, hvilket betyder, at hvis du lægger for hårdt ud, kan du ende med at få løbeskader, og så løber du ingen steder. Så tag den med ro i starten.

2. Styrketræning som supplement

Når du prøver kræfter med en ny sport, vil kroppen automatisk blive belastet.

Du kan derfor med fordel supplere din løbetræning med både styrke- og coretræning. Når du styrketræner, undgår du ensformig belastning, og du styrker kroppen generelt til længerevarende arbejde. Du hjælper altså din krop på vej til at kunne løbe 5 kilometer eller længere.

3. Bare kom afsted

Du fortryder aldrig en løbetur. Til gengæld kan du ærgre dig længe, hvis du ikke kommer afsted.

Hvis du føler dig træt og uoplagt en dag, hvor du egentlig havde planlagt at løbe, kan du med fordel løbe en langsommere eller kortere tur – en kort tur er bedre end ingen tur.

4. Løb med andre

Når du har en aftale om at løbe sammen med andre, venner, familie eller på løbehold, er det sværere at springe træningen over.

Det sidste skub for at komme afsted kan mange gange være en fast aftale med en ven/veninde eller med din lokale løbeklub. Du vil også opleve, at det sociale er en faktor, der lokker og får dig afsted.

Sparta har løbehold på alle niveauer og fleksible tidspunkter, så mon ikke der også er et hold til dig. Er du en hel ny løber, der ønsker at komme stille og roligt i gang, starter vi løbende begynderhold op.

5. Målsætning

Motivation er vigtigt, og for de fleste giver det en følelse af sejr at nå sine delmål og sit mål.

Det kan være et motionsløb, en distance eller en ny personlig rekord på din foretrukne løberute. Det kan også være at gennemføre en 3 km uden pause eller løbe 1 km længere end sidste uge. Det vigtigste er, at dit mål er realistisk. De små sejre er vigtige uanset niveau – og de skal selvfølgelig fejres.

Du kan blandt andet få et overblik over alle vores events og bruge en eller flere som din målsætning.

Løbeprogram

Dette træningsprogram er opbygget i minutter, så du kan koncentrere dig om dit eget tempo og din egen tid.

Det gør det også nemmere for dig, fordi du ikke behøver et løbeur, men kan nøjes med dit almindelig ur eller telefon.