Ansvar for klima og samfund

Det er vigtigt for Sparta at være både socialt og miljømæssigt ansvarlige.

Vores tilgang til klimaansvar

Som nonprofit idrætsforening er en af vores primære opgaver at give flere mulighed for at være fysisk aktive i en ren by med gode idrætsfaciliteter for alle – på tværs af økonomiske og sociale skel. Samtidig vil vi tage et medansvar for det samfund, vi er en del af, ved at vise omtanke for vores globale og lokale miljø.

Omstillingen til at tage flere og flere valg, der mindsker klimabelastningen er en proces med mange parter og sektorer involveret. Derfor går vi foran som aktiv deltager i en række netværk med eventbranchen, industrien og offentlige myndigheder for at være med til at løse udfordringer og fjerne barrierer, der forhindrer grøn omstilling.

Vi indgår også i tæt dialog med vores sponsorer, partnere og leverandører med henblik på sammen at finde nye innovative løsninger, der både er en økonomisk og miljømæssig gevinst.

Tiltag i forbindelse med events

Til vores events er vi meget opmærksomme på at anvende genanvendelige materialer, medaljer lavet af genanvendt materiale, nedbrydelige balloner og meget mere. Desuden giver vi fra efteråret 2024 deltagerne mulighed for at fravælge t-shirt i forbindelse med løb.

Vi arbejder hele tiden på at forbedre os og blive mere miljøvenlige både på større og mindre initiativer. Her har vi fx arbejdet med, hvordan vi forlænger livscyklussen på vores eventmaterialer såsom bannere.

Sammen med vores leverandører sikrer vi også, at vi kan tilpasse og nedskalere leverancer af fødevarer, så vi undgår madspild bedst muligt. Eventuelt overskydende mad doneres til FødevareBanken, så andre får glæde af det.

Socialt ansvar

Bag Spartas turkisblå løbebluse banker et hjerte for at gøre en forskel i lokalsamfundet og det København, vi er tæt forbundet med.

Sparta Atletik & Løbs fokus på at fremme fællesskaber og sund livsstil er nedfældet i foreningens mission. Derfor tager vi et medansvar for det samfund, vi er en del af, ved at vi deler vores faciliteter, trænerkompetencer og glæde for bevægelse og fællesskab.

Det betyder, at vi fx ikke bare afholder velgørenhedsløb og tilbyder fripladser til børn i økonomisk trængte familier. Men at vi konkret åbner Spartas klublokaler ved Østerbro Stadion i København for byens børn, unge og udsatte.

Specialskoler træner med Sparta

Hver uge indtager elever fra den lokale Øresundsskolen og Fensmarksskolen Sparta Hallen. Her udfordres elever med nedsat fysisk og psykisk funktionsniveau med bevægelse og leg.

Tilbuddet er gratis for skolerne, og sker i samarbejde med Parasport Danmark. Det giver specialskoleeleverne en oplevelse af foreningslivet, som mange ellers ikke ville få. I løb og atletik oplever eleverne, at de både er en del af et hold, samtidig med at de kan have egne individuelle mål. Specialskolerne har trænet med Sparta siden 2022. Målet er, at holdet fra efteråret 2024 overgår til at være et Sparta-hold, som eleverne – og andre børn med særlige behov – kan tilmelde sig. 

Prøveperiode til kamp mod overvægt
Som noget nyt indgår Sparta Atletik & Løb i 2024 et samarbejde med CBUS – Center for Børn og unges sundhed. Samarbejdet, der handler om at give gode og sjove redskaber til børns kamp mod overvægt, består af 12 træninger i Sparta.

Prøveperioden testes i foråret 2024 og vil blive evalueret for at se, om der er basis for at udvide til et fast samarbejde.

 

 

Træning efter kræftforløb

Bevægelse og styrke er afgørende for kræftpatienter, når de skal komme sig efter endt behandling på Rigshospitalet. Derfor har Sparta et tæt samarbejde med Center for Kræft og Sundhed om det gratis træningstilbud “Træn med Sparta”. Over en periode på tre måneder møder færdigbehandlede kræftpatienter en træner fra Sparta og en fysioterapeut fra Center for Kræft og Sundhed hver mandag og fredag. 

Op mod 30% af deltagerne bliver så glade for at styrke sig i fællesskab, at de fortsætter med at træne på et af Spartas øvrige trænings- og løbehold.

Fripladser til økonomisk trængte

Spartas sociale arbejde dækker også over afviklingen af velgørenhedsløb som Breakfast Run i Tivoli til fordel for SMILfonden, støtte til lokale løb som fx Nørrebroløbet og til at give fripladser til vores populære sommeratletikskole til børn fra økonomisk trængte familier.

Vi donerer desuden startnumre til en række nonprofit og velgørenhedsorganisationer, som arbejder for at forbedre livsvilkårene for forskellige udsatte befolkningsgrupper. Og vi har et godt samarbejde med Hverdagsaktivisterne, som arbejder med frivillig beskæftigelse for borgere med handicap. Hverdagsaktivisterne er en uundværlig del af alle Spartas store løb i det københavnske bybillede.

Vi arbejder hele tiden mod at mindske vores klimabelastning

DHL Stafetten KBH – En bæredygtig fremtid

DHL Stafetten Kbh – Affald

Merete Social bæredygtighed

Sparta viser omtanke for miljøet